Innovatie bij Google

Google

Datum

15 april 2015

Tijd

16:00

Sprekers

Bas Rookhuizen (Industry Manager Google Benelux) en Erik de Muinck Keizer (Country Manager Google Benelux)

Samenwerking

Google

Locatie

Google Amsterdam
"van zoekmachine naar zelfrijdende auto". Op 15 april 2015 was de NVFE te gast op het hoofdkantoor van Google in Amsterdam.

Tijdens deze interactieve bijeenkomst kregen wij zicht op de wijze waarop dit zeer succesvolle bedrijf wordt gemanaged.  ‘How Google Works’, naar het recent verschenen boek van Eric Schmidt, de voormalige CEO van Google en Jonathan Rosenberg.

De nadruk werd gelegd op vragen als “Hoe verandert technologie de wereld ?” en “Welke rol speelt de CFO in de digitale transformatie van de organisaties?”.

De innovatiecultuur van Google kenmerkt zich door transparantie, eigen inbreng en vertrouwen. De focus ligt op facts & figures, met andere woorden elk voorstel dient met cijfers of algoritmes onderbouwd te worden.

De technologie, gedreven door Moore’s Law, ontwikkelt zich alsmaar sneller, waardoor bedrijven steeds vaker worden geconfronteerd met ‘Disruptive Businesses’ die een volledige bedrijfstak op zijn kop zetten. Recente voorbeelden hiervan zijn Uber en Booking.com. Wij proberen een antwoord te krijgen op de vraag hoe de CFO participeert in de strategische discussie omtrent deze ontwikkelingen.

In de Google-organisatie tracht men via zogenaamde ‘Moonshot’- ideeën, BHAG’s (Big Hairy Audacious Goals) te formuleren. En niet wachten totdat je een perfecte productintroductie kunt lanceren, maar ‘Launch & Iterate’, om de wensen van de consument zo snel mogelijk mee te nemen in de verdere productontwikkeling. Maar ‘If you fail, fail fast’!

Jaarlijks bieden miljoenen mensen hun diensten aan bij Google. Wat maakt dit concern zo aantrekkelijk voor nieuwe werknemers? Het unieke aannamebeleid is gericht op ‘Smart Creators’, op mensen die dag in dag uit op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen op het snel veranderende speelveld.
 
Na afloop kregen alle deelnemers het boek “Hoe Google Werkt” mee naar huis en werd onder het genot van een drankje en een goed verzorgd buffet nagepraat.