Chinese Ownership

PWC

Datum

14 februari 2018

Tijd

16:00

Sprekers

Jan Nooitgedagt, Non-Executive Director en Maarten Arends, Director PWC Nederland

Samenwerking

PWC

Locatie

PWC, Amsterdam
Op woensdag 14 februari 2018 was de NVFE te gast bij PWC China NL Business Group in Amsterdam met een bijzonder mooi thema: “Chinese Ownership”. In de afgelopen jaren hebben meerdere Chinese marktpartijen fors geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven. Zo kocht het Chinese Anbang verzekeraar Vivat (Reaal, Zwitserleven) en kwam Ado Den Haag in handen van het Chinese United Vansen. Ook bedrijven als Inalfa (zonnedaken voor auto's), TIP Trailer Services (verhuur van trailers en tankers) en Nedschroef (schroeven) zijn in handen van Chinese investeerders.

Samen met een commissaris en een adviseur zijn verschillende gezichtspunten belicht.

De sprekers zijn ingegaan op vragen zoals: Hoe verloopt het onderhandelings- en overnameproces? Welke culturele aspecten spelen een rol? Hoe lopen de besluitvormingsprocessen na de overname? Hoe zou je als Nederlands overgenomen bedrijf je het beste kunnen voorbereiden en aanpassen?

Tijdens deze zeer interessante en interactieve sessie hebben onderstaande sprekers hun ervaringen gedeeld: 

  • Jan Nooitgedagt
    Jan heeft ervaring met Aziatische overnames van Vivat/REAAL en ORIX/Robeco. Hij is op dit moment o.a. commissaris bij ondernemingen zoals de Rabobank, Telegraaf Media Groep, Robeco en Bank Nederlandse Gemeenten. Jan was onder meer voormalig president-commissaris Vivat en SNS REAAL, daarvoor CFO van Aegon en voormalig voorzitter van EY accountants.
  • Maarten Arends
    Maarten Arends is Director in het private equity en M&A tax team van PWC Nederland en tevens voorzitter van de “China Business Group” binnen PWC Nederland. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring in het adviseren en assisteren van cliënten in complexe cross-border transacties en investering. Van 2012 tot 2014 werkte hij in China om Europese MNE’s te assisteren in investeringen in mainland China en Hong Kong en Chinese MNE’s en staatsbedrijven bij investeringen in Europa.