CFO en Fraude

Business Universiteit Nyenrode

Datum

12 juni 2013

Tijd

16:00

Sprekers

Arnold Croiset van Uchelen en Hendrik Jan Biemond (beiden A&O) en Gerwin Naber (Director Forensic Accounting praktijk, PWC)

Samenwerking

Business Universiteit Nyenrode

Locatie

Kasteel Nyenrode, Breukelen
Het programma begon met een presentatie van Arnold Croiset van Uchelen van Allen&Overy over de ontwikkelingen in regelgeving en de risicogebieden voor CFO’s, zoals anti-corruptie wetgeving, mededingswetgeving, milieu strafrecht, internationale sancties en jaarrekeningen fraude.

Specifiek werd ingegaan op de aansprakelijkheidsrisico’s voor CFO’s en hoe die risico’s afhankelijk kunnen zijn van bedrijfscultuur, sector en landen. Hierna werd door PWC een korte presentatie gegeven over een onderzoek dat PWC gedaan heeft naar type fraudes en de risico’s bij hun klanten. Ook detectiemethoden werden aangestipt, maar het grootste deel van de discussie vond plaats aan de hand van de film “The Crisis” waarin de toezichthouders van een (fictief) bedrijf geconfronteerd worden met een ernstige vorm van verslaggevingsfraude. De film wordt een aantal keren onderbroken voor het bespreken van stellingen (bijvoorbeeld hoe groot de kans wordt geacht dat iets dergelijks bij de aanwezige CFO’s kan gebeuren?) en ook na de film en tijdens de borrel geeft de film nog veel stof voor discussie. Op deze manier was het mogelijk een gevoelig onderwerp als Fraude toch bespreekbaar te maken.